Denne bloggen er tilegnet deg som har lyst til å kikke inn i kulissene til førsteårsstudentene på arkitektstudiet ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo - enten du er kommende eller værende student, eller om du bare en nysgjerrig på vår spennende og hektiske hverdag på første klasse. Jeg skal prøve å gi deg et innblikk i hvordan det er å studere på AHO, både faglig og sosialt. Både fra de dagene jeg elsker skolen, og fra de dagene da jeg river meg i håret av frustrasjon. Hittil har det vært flest solskinnsdager, men jeg har også sittet på skolen til klokken tre om natten og tenkt i mitt stille sinn at kassajobb på Rimi kanskje ikke hørtes så verst ut allikevel.
Rektor Karl Otto Ellefsen ønsket oss velkommen til skolen ved å proklamere at "å studere ved AHO er en fest!" - Og hvilken fest det har vært hittil! Den siste månedens hendelser har gitt meg så mange inntrykk at jeg ikke aner hvor jeg skal starte. Jeg har lært mye, opplevd mye, (festet mye,) og fått mange nye venner. Å være i et så kreativt miljø med mennesker som har så samsvarende interesser er utrolig motiverende og gøy. Men en lærdom jeg sitter igjen med etter denne tiden, er at livet på AHO ikke bare er et studie, men en livsstil. Vi er utrolig mye på skolen, ofte sene kvelder. Vi får tydeligvis allikevel ikke nok av hverandre innenfor skoletiden, for det skjer alltid noe sosialt på kveldstid, være seg pub eller private initiativ. Dette har videre medført at jeg knapt har sett andre venner og kjente de siste ukene, og at leiligheten ser ut som et polsk bordell.
Dåp og sosialisering
Mange hadde ventet seg fadderuke slik som på Blindern og andre utdanningsinstitusjoner. Slik ble det ikke, og dermed måtte vi ta affære selv. Selv om mange var småbeskjedne første dagen, var folk allikevel pratsomme, og en modig sjel tok initiativ til å møtes samme kveld. Det endte med fest på Qba med høy flaskeføring, sang og god stemning. Da jeg kom hjem samme kveld fikk jeg spørsmål om hvordan første skoledag hadde vært, og tok meg selv i å ha glemt at dette faktisk hadde vært første dag på ny skole. Det føltes som om jeg hadde vært ute med gamle, gode kjente!
I løpet av den første uken (og de påfølgende ukene forøvrig) ble det flere sosiale sammenkomster, men den mest omtalte og uforglemmelige festen av dem alle var allikevel dåpen som fant sted fredag den første skoleuken. Det var AHOs svar på fadderuke, da andreklassingene holdt en fest for oss med rebusløp, dåp og høy utdritningsfaktor. Vi ble delt inn i lag og skulle kle oss ut. Jeg havnet på matvaregruppa, men hvordan kler man seg ut som en ma
Gruppevis ble vi ledet rundt på Günerløkka av andreklassingene som så sin sjanse til å sette små førsteklassinger i gapestokk for offentlig ydmykelse. Etterhvert som de badet oss i alkohol, ble løsningene på rebuspostene mer og mer kreative. Jeg må ha vært et syn der jeg sprang rundt i hjertet av løkka utkledd som Nonstop, på forførerisk vis prøvde å få låne hatter, BHer, g-strenger, hunder, osv av intetanende forbipasserende. Det ble også etterhvert mange nakne rumper i sofienbergparken da vi skulle lage kleslenke, og kostymet mitt stinker fortsatt Akerselv etter å ha badet
Workshops og Oslouke
En av de første dagene ble det arrangert en felles workshop for hele skolen, da vi fikk utdelt papp, gråpapir og hyssing. Utfordringen var å forbedre det sosiale rom. En hel dag brukte vi på å leke oss, og resultatene var overveldende. Folk viste virkelig kreativitet og evner da AHOs område plutselig rommet både dyrehage, knutsen og ludvigsens telefonboks og labyrinter. Gruppa mi lagde en vinterhage ettersom sommeren i Oslo ikke har vært noe å skryte av. Hengekøya vi lagde var til og med fullt brukbar for et voksent menneske! Dagen ble avsluttet med grillmat og pub, og en skole som var forvandlet til et pappslott.
Forrige uke var satt av til å bli bedre kjent med byen vår. Hver dag hadde en agenda som omfattet alt fra Oslo fra sjøsiden, infrastrukturen, historien og alle de tingene so
Oslouka ble avsluttet med en mappingoppgave da vi i grupper skulle foreta oss en prosess vi hadde vært vitne til i løpet av uken. Løsningsforslagene varierte fra brettspillet "Fra avføring til ren dråpe," til mer seriøse forslag som Oslo bygrenses ekspansjon. Gruppa vår tok for seg utviklingen av Sørenga. Visuelt brukte vi konteinerhavna som en tidslinje, - utviklingen fra å være kullgruve til conteinerhavn, og til i fremtiden å bli boligområde. Uka ble avsluttet med deilig tapasmiddag på puben.
Uka som var, hadde vi geometri workshop. Vi fikk i oppgave å lage en geometrisk væskebeholder som skulle romme en liter, og vi skulle bruke elementer av det gylne snitt. Resultatene ble utrolig fine, og modellene som ble laget var av svært høy kvalitet. Carsten Loly, læreren som var ansvarlig for geometriundervisningen var helt i ekstase over produktene, og det endte med at han engasjerte en jury og delte ut to flasker vin i premier.
Det var utrolig gøy å jobbe med denne oppgaven, men det var også en slitsom uke. Denne uka hadde jeg min første jobbenatt, der jeg satt på skolen og sparkla modellen vår til klokk
Hverdag
Etter en måned fylt med mange inntrykk har jeg begynt å innse at det er min hverdag å småspringe ned Telthusbakken hver morgen to minutter over ni for å starte en ny dag på den skolen som jeg i så mange år har håpet å få studere på. Lykkerusen over å hver dag kunne gå gjennom den store porten har begynt å legge seg, men jeg tar meg selv stadig i å måtte klype meg i armen. Jeg er utrolig heldig som har fått denne unike muligheten. Jeg liker denne allsidige hverdagen som er fylt med fart, utfordringer, lek og hardt arbeid. De nevnte opplevelsene er bare få av mange som jeg allerede har opplevd. Jeg gleder meg til de neste fem og et halvt årene på denne fantastiske sjokoladefabrikken.
5 kommentarer:
Hei!
Spennende å høre hva dere driver med og hvordan det er å begynne på studiet. Jeg har lenge fundert på om jeg skal søke, men så er jo denne opptaksprøven nokså skremmende. Jeg vet ikke om du får svart på spørsmål, men i så fall, hva slags bakgrunn har du og andre i 1. klasse?
Hei du!
Jeg skal skrive litt om det i en blogg ganske snart tenkte jeg.
Jeg syntes også at opptaksprøven var kjempeskummel. Det er jo ikke lett å vite hva som er "riktig" og "galt". Men jeg kom frem til til slutt at det faktisk bare er jeg som bestemmer hva som er riktig og galt, og det ga meg en fin trygghet som gjorde at jeg kanskje turte å våge mer.
Det er selvfølgelig vanskelig for meg å si hva de vektlegger eller ikke, for det vet ikke jeg. Men for min del tror jeg at jeg kom inn fordi jeg hadde en velbegrunnet mening og reflekson bak det jeg gjorde, og at jeg turte å dra paralleller og sammenhenger. Jeg er ikke av dem som er flinkest til å tegne, og jeg har så og si ingen lignende erfaring.
Mitt inntrykk er at folk her har veldig forskjellig bakgrunn. De fleste har nok noe relevant erfaring, som f.eks. tegning form og farge, kunstskoler, interiørskoler osv, men det er også noen som ikke har noe særlig erfaring slik som meg. Jeg tror ikke erfaring innen området er avgjørende for å komme inn, selv om det helt sikkert gjør det lettere å formidle det du tenker. En trenger heller ikke å lage noe arkitektonisk oppgavesvar, en går jo på skolen for å lære arkitektur, ikke for å kunne det fra før.
En god opptaksprøve krever imidlertid mye jobb, så jeg anbefaler deg å legge mye arbeid i den.
Helle:)
Tusen takk for et godt svar!
Hei;)
Opptaksprøven høres kjempeskummel ut, iallefall skoleoppgaven. Når man er blitt invitert til skolen, får man da vite hva skoleoppgaven skal inneholde på forhånd, eller gir de deg oppgaven når man er på skolen?
Takk for svaret ;)
dette hjalp utrolig mye, både mye info og en personlig oppfatning. Selv gå jeg 2. klasse videregående, men har en klar drøm om arkitektstudiet.
Tusen takk for at du skriver om dine erfaringer med aho, det hjelper virkelig. Skal fortsette å følge med ;) Lykke til med student tilværelsen Nonstop! :D
Legg inn en kommentar